Kentekencheck Blog Contact

Kenteken zoekenBrandstofverbruik

Brandstof voor je auto is al duur genoeg. Bij de aankoop van een nieuwe auto kan het brandstofverbruik van die auto een factor zijn die mede bepaalt of je tot aankoop over gaat of niet. Brandstofverbruik wordt uitgedrukt in het aantal liters brandstof dat een auto nodig heeft om 100 kilomoter te rijden. Heeft een auto 5 liter nodig voor 100 kilometer, dan wordt dat ook wel 1 op 20 genoemd. Of te wel, per liter brandstof kan 20 kilometer gereden worden. Met de relatief hoge brandstofprijs in Nederland kan een zuinige auto dus een enorme besparing voor je portemonee betekenen.Wisselend verbruik

Er zit een verschil tussen brandstofverbruik binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom moet namelijk veel geremd en geaccelereerd en relatief veel geschakeld worden. Deze manier van rijden is niet de meest zuinige manier voor het brandstofverbruik. Wanneer er veel kilometers op de snelweg gereden worden wordt er langere tijd op een contstante snelheid gereden, wat goed is voor het brandstofgebruik. Weinig remmen en weinig schakelen en daardoor een zuinige manier van rijden. Ook kan het type auto hier van op invloed zijn. Een auto met een ouder bouwjaar verbruikt vaak wat meer brandstof dan een nieuwe auto.

Het verbruik van een gemiddelde auto is het meest zuinig bij een snelheid van tussen de 70 en 90 kilometer per uur. Hoewel dit per auto verschillend is, is dit het gemiddelde brandstofverbruik van een auto:

Brandstofverbruik per 100 km
5,4 liter
7,7 liter
9,4 liter


Verbruik checken

Wil je weten welke type brandstof jouw auto, of de auto die je op het oog hebt nodig heeft, en wat het verbruik in het algemeen, binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom is? Doe dan de gratis kentekencheck en bekijk de brandstofgegevens van jouw auto.

Tips brandstofverbruik verlagen

Brandstof is helaas erg duur, waardoor het verstandig is om zuinig met brandstof om te gaan. Hoe lager het brandstofverbruik is, hoe minder je hoeft te tanken. Daarmee kun je dus veel geld besparen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij om je brandstofverbruik te verlagen.

Laat de auto uitrollen

Wanneer je op de snelweg rijdt en je bent van plan een afrit te nemen, laat de auto dan zo lang mogelijk uitrollen. Als je er voor kiest om zo lang mogelijk de maximale snelheid aan te houden, om aan het einde hard te remmen, verbruik je veel meer brandstof.

Op tijd doorschakelen

Blijf niet onnodig lang met een hoog toerenaantal rijden zonder door te schakelen naar de volgende versnelling. Wanneer je tussen de 2.000 en 2.500 toeren doorschakeld, verbruik je aanzienlijk minder brandstof.

Controleer je bandenspanning

Veel automoblisten controleren zelden hun bandenspanning. Een band die op de juiste spanning is, zorgt voor een lager brandstofverbruik dan een auto met banden die een te lage of hoge bandenspanning hebben. Controleer dit dus regelmatig.

Kies lange rechte wegen

Als je kunt kiezen om recht door een stadcentrum te rijden of erom heen via een provinciale weg of een snelweg, kies dan voor de provinciale weg of snelweg. Het optrekken en afremmen dat je constant doet wanneer je door de stad rijdt, zorgt voor een onnodig hoog brandstofverbruik.Online gratis kentekencheck

Wil jij alles te weten komen over jouw auto? Wij helpen je daarbij! Met onze gratis kentekencheck weet jij binnen een handomdraai alles over je auto. Het brandstofverbruik, de cilinderinhoud, het vermogen of de nieuwprijs weten? Geen enkel probleem! Check jouw kenteken in de kentekencheck en bekijk alle info!


Algemeen


Merk en type

Kleur

Brandstoftype

Brandstofverbruik


Technisch


Deuren en zitplaatsen

Milieuclassificatie

Bouwjaar

Vermogen


Waarde


Nieuwwaarde

Bruto BPM

Verzekering

APK vervaldatum