Kentekencheck Blog Contact

Kenteken zoeken

Tips voor het rijden met een dashcam

Donderdag 25 mei 2022

Steeds meer automobilisten rijden met een dashcam in een auto. Een dashcam is een camera die alles opneemt tijdens jouw autorit, en wat op een later moment kunt terugkijken. In veel gevallen kan dit erg handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets bijzonders dat je gezien hebt onderweg om terug te kijken, of als bewijsmateriaal tijdens een ongeluk dat je onderweg hebt gehad. Dit helpt je dan om bij de verzekering duidelijkheid te geven over de situatie die heeft plaatsgevonden. Voor optimaal gebruik van de dashcam, geven we je enkele tips.

Hoog monteren en veiligheid

Om zo veel mogelijk profijt van de dashcam te hebben, is het aan te raden om de dashcam zo hoog mogelijk te monteren. Hoe hoger deze gemonteerd is, hoe meer er in beeld gebracht kan worden. Bovendien voldoe je hiermee aan de verplichting om de dashcam niet het zicht van de bestuurder te laten belemmeren. De veiligheid mag namelijk nooit in het geding komen, en daarom mag de dashcam ook niet bediend worden door de bestuurder van de auto tijdens het autorijden.

Instellen van de beeldhoek

Je kunt een dashcam op verschillende manieren instellen. Allereerst kun je het de camera de juiste richting in wijzen, zodat het beeld het beste is. Probeer te voorkomen dat er teveel lucht te zien is, maar dat de situatie op de weg goed wordt weergegeven. Een goede verhouding is om 70 procent van het beeld te laten vullen met de situatie op de weg, en 30 procent met lucht.

Maak een back-up van de beelden

Elke dashcam is verschillend. Dat geldt voor de beeldkwaliteit, maar ook voor de opslag van het apparaat. Sommige dashcams hebben een interne opslag, sommigen zijn ook uit te breiden met een externe opslagkaart. Hoe dan ook, de opslag is nooit onbeperkt. Dus voorkom een situatie waarbij oude data overschreven wordt of dat de opslag van het apparaat vol zit en maak regelmatig een backup van de dashcam.

Een laatste tip om de beeldkwaliteit zo hoog mogelijk te houden; zorg voor een schone voorruit. Af en toe door de wasstraat en je ruiten goed schoonmaken kan zorgen voor een helder beeld van je dashcam. Niet alleen heb je dan een fijne, schone auto, je zorgt ook voor de juiste beeldkwaliteit. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig met een doekje over de lens van de dashcam te gaan, omdat deze ook vies kan worden. Zo blijf je zo lang mogelijk genieten van de hoogste kwaliteit. We wensen je veel veilige en fijne kilometers met je camera!