Kentekencheck Blog Contact

Kenteken zoeken

Steeds meer ongelukken op snelweg

Woensdag 11 juli

In het eerste deel van dit jaar zijn er relatief veel ongelukken gebeurd op de Nederlandse snelwegen, vergeleken met het aantal in dezelfde periode vorig jaar. De ANWB heeft dit aangeven op radiozender BNR. Zij hebben deze conclusie getrokken op basis van data van Rijkswaterstaat. Waar er in het eerste half jaar van 2017 10.000 ongelukken plaatsvonden op de snelwegen, was dit in 2018 al 12.800 ongelukken.


Verkeersexpert Arnoud Broekhuis van de ANWB heeft twee verklaringen voor deze stijging. Het verkeer is gegroeid. Er rijden steeds meer auto's in Nederland rond waardoor de kans op ongelukken groter wordt. Een verklaring voor de snellere toename van ongelukken dan de toename van verkeer heeft Broekhuis echter niet. Andere deskundigen noemen het toenemend mobiel gebruik achter het stuur ook als oorzaak. Steeds meer automobilisten zijn aan het appen achter het stuur en zijn bezig met bijvoorbeeld hun social media en mail.

De stijging is niet erg verrassend. Eind 2017 meldde de Stichting Incident Management Nederland dat het aantal verkeersongelukken sinds 2013 elk jaar is toegenomen.