Kentekencheck Blog Contact

Kenteken zoeken

Welke autoverzekering dekking past bij jouw auto?

Donderdag 29 september 2022

In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren als je hiermee de openbare weg op gaat. Welke soort autoverzekering je neemt, daar heb je een vrije keuze is. In de meeste gevallen heb je bij jouw autoverzekering de keuze tussen een all risk dekking, WA beperkt casco en WA dekking. Wij vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten dekkingen.


WA dekking

WA dekking is in Nederland verplicht als je met de auto de openbare weg op gaat. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en vergoedt de schade aan een ander voertuig wanneer de schade is ontstaan door jouw schuld. Hiermee wordt voorkomen dat er schade gemaakt wordt en dat de tegenpartij met hoge kosten opgezadeld wordt. Een autoverzekering met WA dekking is vaak de meest voordelige vorm van verzekeren, en wordt vaak gekozen bij een auto die meer dan 10 jaar oud is. De dagwaarde van de auto is dan in veel gevallen te laag om uitgebreider te verzekeren.

WA beperkt casco dekking

Bij een autoverzekering met een WA beperkt casco dekking ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan het voertuig van iemand anders, en deels ook voor de schade aan je eigen auto. Hier zijn vaak wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld maar een deel van de kosten aan je eigen voertuig vergoed krijgt. Het is dan ook aan te raden om de voorwaarden goed door te nemen voordat je deze verzekering afsluit. Voor een auto met een leeftijd tussen 6 en 10 jaar wordt deze dekking vaak aangeraden.

All risk dekking

De meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen bij jouw autoverzekering is een all risk dekking. Bij deze dekking wordt de schade aan jouw eigen voortuig en de schade aan het voertuig van de tegenpartij vergoed. Deze dekking wordt vaak gekozen een auto met een relatief jonge leeftijd. Op dat moment is de dagwaarde van de auto nog hoog en kan een all risk dekking veel voordelen bieden. De all risk dekking is in veel gevallen de duurste dekking die er te kiezen is bij een autoverzekering.

Twijfel je welke autoverzekering en welke dekking het beste bij je past, laat je dan goed informeren door een expert of raadpleeg een online vergelijker. Zo weet je zeker dat je de meest geschikte verzekering voor jouw auto gaat kiezen.