Kentekencheck Blog Contact

Kenteken zoeken

Aantal auto's in Nederland stijgt

Woensdag 13 juni 2018

Het aantal auto's op de Nederlandse wegen blijft alsmaar groeien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, berekend jaarlijks hoeveel auto's er in Nederland geregistreerd zijn. Het is al jaren een trend dat het aantal auto's in Nederland stijgt. Zo ook in 2018. Begin 2018 stonden er ruim 8,3 miljoen auto's geregistreerd en dat is ongeveer 140.000 meer dan in 2017. Dat komt neer op een stijging van bijna twee procent.


In tien jaar tijd zijn er in Nederland ongeveer een miljoen auto's bijgekomen. Dit komt onder andere door het groeiend aantal mensen in Nederland met een rijbewijs en de aantrekkende economie. De afgelopen jaren is het aantal auto's per jaar stabiel gestegen. Enkel in de jaren 2013, 2014 en 2015 was een iets lagere stijging dan gemiddeld, maar nog altijd groeide dit aantal. CBS berekende dat de 8,3 miljoen auto's die geregistreerd zijn, verdeeld zijn over ruim 7,4 autobezitters. Dat betekent dat elke autobezitter gemiddeld 1,12 auto's bezit.

Dit is ook goed terug te zien in het aantal auto's per 1000 inwoners. Het CBS berekende dat er in 2008 een aantal van 397 auto's per 1000 inwoners werd geregistreerd. Vandaag de dag is 432 auto's per 1000 inwoners. Steeds meer mensen krijgen dus de beschikking over een auto, of mensen krijgen de beschikking over een tweede auto. Ook het aantal bedrijfsauto's in Nederland stijg, maar lang niet zo hard als personenauto's. Waar in 2008 ongeveer 2,1 miljoen bedrijfsauto's geregistreerd waren, zijn er dat in 2018 ruim 2,2 miljoen. Deze stijging is dus opvallend kleiner dan de stijging van personenauto's.

De verwachting is dat het aantal auto's in Nederland ook de komende jaar zal blijven stijgen. De Nederlandse overheid heeft al aangegeven dat er door deze stijging ook iets aan het wegennetwerk in Nederland gedaan moet worden, omdat er anders het risico wordt gelopen dat steden vastlopen en files op de snelwegen alsmaar blijven groeien.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Carnavigator autoblog.